Iz KB Zenica ističu da se godišnje rade dve preventivne dezinsekcije svih bolničkih objekata. Ako na nekom odeljenju uoče bubašvabe, isti dan rade ciljanu dezinsekciju

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), Bubašvaba, buba švaba
Foto: kbze.ba, pixabay.com

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) već godinama se bori s najezdom bubašvaba, a pacijentima na pojedinim odeljenjima ove zdravstvene ustanove boravak u bolnici je zbog tih insekata prava noćna mora.

Da bi se barem na neki način izborili s njima, pacijenti često spavaju s upaljenim svetlom. Tada je bubašvaba manje nego kada u sobi vlada mrak.

Irfan Durkalić nedavno je operisao slepo crevo i bio je hospitalizovan na Hirurgiji KB Zenica. Upravo to odeljenje prednjači po broju bubašvaba.

Na hirurgiji je najgore. Plašio sam se da zaspim i pri samoj pomisli da bi mi se ti insekti u snu mogli uvući u usta – kaže Durkalić, dodajući da ni drugim pacijentima nije bilo ugodno te da su uvek spavali s upaljenim svetlom.

Ipak, postoje u KBZ i odeljenja koja se mogu „pohvaliti“ da nemaju bubašvabe.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Iz KB Zenica ističu da se godišnje rade dve preventivne dezinsekcije svih bolničkih objekata. Ako na nekom odeljenju uoče bubašvabe, isti dan rade ciljanu dezinsekciju.

– Rezultat toga je kontinuirano znatno smanjenje broja bubašvaba. Jedan od pokazatelja je i manji broj ciljanih dezinsekcija u 2016, i to za 30 posto u odnosu na 2015. godinu – kaže Aida Buro, portparol KBZ.

Uprkos velikim naporima koje ulažu da iskorene ove insekte, svesni su da ovaj problem neće moći rešiti.

Svesni smo da bubašvabe nikada nećemo iskoreniti, pogotovo u starijim objektima, ali činimo sve da se njihov broj smanji – kaže Buro.

(Telegraf.rs)

Loading...
SHARE
Previous articlePRIČA KOJA OTAPA SRCA Humani oficir vratio bolesnom dečaku osmeh na lice
Next articleDrvo palo na dete i smrskalo mu lobanju: Pronašli ga onesvešćenog i krvavog, lekari se bore za njegov život (VIDEO)

LEAVE A REPLY